22 Ağustos 2010 Pazar

KENE NEDİR NASIL KORUNUR VE ÖNLEMİNİ ALIRIZ

Havaların ısınması ile insanların korkulu rüyası olan KENE
Keneler Nasıl Tanınır ve Nerelerde Bulunur?Keneler otlak, çalılık ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekilli, 6-8 bacaklı, uçamayan,sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayedehastalıkları insanlara bulaştırabilirler.Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir
Kene nerelerde saklanır:Keneler genelikle bahçelerdeki artık maddelerin toplandığı yerde, yani biyoküllüklerde çoğalır. Odun kenesi genelikle ormanların açık yerlerinde ırmak kenarlarında, çalılıklarda, dar, geniş veya iğne yapraklı ağaçlarda yaşarlar. Dinlenmaek için ağaçların altında, parklarda, banklarda, vede pikniklerde otururken enfeksiyona sebep olan odun kenesi kişinin üstüne konar ve kişiyi sokabilir. Odun kenesi çayırlıklar, çalılıklar, ve ağaçların yere en yakın olan yaprklarında yaşarlar ve bu nedenle insanlara çok yakındır. Odun kenesi yetişkin insanlarda genelikle back, kalça ve çocuklarda ise genelikle başta görülür.
Kenelerin Güvenli Bir Şekilde UzaklaştırılmasıKenelerin, deriye tutunmalarından sonra, kısa bir süre içerisinde vücuttan uzaklaştırılmaları,kene yoluyla bulaşabilecek hastalıkların bulaşması olasılığını azaltır.Hayvanlardan ve insanlardan keneleri güvenli bir şekilde uzaklaştırabilmek için aşağıdasıralanan önerileri yerine getirin.•
-Uzaklaştırma işlemi için ince uçlu cımbız kullanın ve kenenin vücut sıvılarıyla olası temas önlemek için eldiven giyin
-• Keneyi, deriye yakın olduğu bölgeden kavrayın
-. Ağız parçalarının kopmasına ve deri içerisinde kalmasına neden olabileceğinden, keneyi bükmeyin ve sarsmayın.• Yavaşça ve nazik bir şekilde, keneyi, tüm vücut parçaları vücuttan uzaklaştırılıncaya dek,düz olarak çekin.• Kenenin uzaklaştırılmasından sonra, ellerinizi su ve sabunla (veya sabun bulunmamasıhalinde, alkol içeren el temizleyicileri ile) yıkayın.
- Kenenin sırıdığı bölgeyi, iyot çözeltisigibi bir antiseptikle, alkolle veya deterjanlı su ile temizleyin.•
- Kızarıklık ve ateş gibi hastalık bulguları yönünden temkinli olun; böylesi bulgular gözlenmesi halinde hekime başvurun.
İnternetten alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder